jueves, 28 de marzo de 2013

Comunicat Observatori DESC Drets Econòmics Socials i Culturals


anifest contra la criminalització de la PAH

La Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona i la Comissió de Drets Humans del Col·legi d’Advocats de Girona, juntament amb l’Observatori dels Drets Econòmics Socials i Culturals de Barcelona (DESC), Justícia i Pau, Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) han tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació de les declaracions de la Delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes,  que ha vinculat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i la seva portaveu, Ada Colau, amb “grups filoetarres o proetarres”.
Aquestes declaracions es produeixen en un context on certs membres d’aquesta plataforma ciutadana han estat víctimes de greus desqualificacions injurioses, vexacions, insults i fins i tot amenaces de mort que desborden clarament el dret a la crítica i la llibertat d’expressió reconegut en l’article 20 de la Constitució. I més, quan com és el cas, són proferides amb amplia publicitat des de certs mitjans de premsa o xarxes socials.
Les entitats esmentades consideren que aquestes actuacions comporten una vulneració del dret a l’honor i la fama reconegut en l’article en l’article 18.1 de la Constitució de les persones afectades. A més suposen una manifestació de menyspreu i descrèdit absolutament contràries a l’ordenament jurídic espanyol que pretén impedir que els ciutadans exerceixin  el seu legítim dret de protesta.
Per altra banda, les entitats esmentades consideren que utilitzar la qüestió terrorista per desqualificar als activistes dels drets humans i els afectats per les hipoteques resulta una actitud frívola i absolutament perillosa. En primer lloc, perquè banalitza un fenomen que ha causat molt de sofriment a la societat en general i, en particular, a les víctimes directes que l’han patit. En segon lloc, perquè es fa servir contra persones que han rebutjat clarament els postulats d’ETA, donant mostres públiques del seu pacifisme i de la seva aposta per la no violència. Finalment, perquè desconeix la dramàtica situació de milers de famílies desnonades, víctimes d’abusos condemnats per tribunals europeus, i que en canvi no han rebut cap resposta concreta per part de les institucions públiques.
Les entitats esmentades consideren, per aquest motiu, que s’ha d’aturar immediatament els atacs indiscriminats dirigits en vers la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i la seva portaveu, Ada Colau. En cas contrari, s’estarà acceptant una deriva perillosa, que en un moment de crisi i d’ajustos severs, comportaria una inadmissible criminalització preventiva de la protesta ciutadana i la desnaturalització de drets fonamentals per a l’existència d’una societat democràtica.
* Per adhesions enviar e-mail a acddh@acddh.org
Entitats que s’han adherit al manifest:
UGT Catalunya
UGT PV
CCOO Catalunya
CCOO PV
FAVB (Federació de Associacions de Veïns de Barcelona)
Constitucionalistas por la democracia (Asociación de Profesores de Derecho Constitucional)
CGT PV
Ecologistes en Acció PV

Intersindical Illes Balears
JARIT – Associació Civil
Federació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament. 
CONFAVB (Confederació d'Associacions Veïnals de Barcelona)